La Torre Saportella


La Vall d’Ondara s’estèn des de la Panadella fins a Cervera. És un lloc apartat, preservat dels estralls de la civilització que circula a prop, darrera, però, d’uns turons que amaguen la Nacional II. Deuen ser molts els ciutadans que no coneixen aquest racó. I jo que me n’alegro.

Camps de cereals que he vist verds sota el sol fresc de març, trossos puntejats per la blancor d’alguns ametllers oblidats als marges, que fiten camins; límits i marques del paisatge com núvols olorosos.

Pegat al riu, un casalot. És la Torre Saportella, al terme de la Curullada, lluint les seves parets, les restes de les seves torres de defensa. Deu ser del segle XIV, més o menys. La porta principal de la casa, amb portal rodó adovellat, i les finestres de llindar de pedra treballada, així ho indiquen. També ho indica un cartell de la Generalitat deixant constància de les restauracions que s’hi varen dur a terme fa uns anys.

M’aturo a fer unes fotos. De sobte he trobat allò que buscava. Un espai, una estructura per posar-hi els personatges, una historia en les pedres. M’assec vora el camí i la miro embadalit. M’hi imagino, rera les seves parets enrunades, dins del que fou el barri de la masia (encara crec descobrir-hi restes del portal) un xiprer que puja altiu, unes cadires, una taula parada per un refrigeri d’estiu, una conversa ritmada pel degoteig de la bassa, una claror estiuenca que trenca en bocins ben delimitats la frescor de l’interior.

I poc a poc basteixo la historia amb la mateixa paciència amb que foren bastits aquests murs, amb la mateixa passió, una mica bovina, amb la que, durant anys, foren conreuats aquests sembrats.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s