Festa Grossa

Després d’uns dies de pluja, ens enlluerna el Sol. Els secans verdeixen i fan bona la definició del verd; “Color de l’herba tendra”, diu el diccionari de l’IEC. Sortim a plegar farigola: ara la trobarem tota en flor. Tornem després reviscolats a l’era, amb un tany acabat de collir a la boca, gaudint de les seves virtuts dentifríques, gaudint del sabor del timó picant a la punta de la llengua, amb els ulls plens del groc reial dels matolls que floreixen als bancals abandonats, plens dels blats que onejen al ventet els seus verds, enguany espessos, que s’estenen cobrint tota la plana. Els cingles de Montalegre, com un balcó, tanquen la perspectiva. Una pinzellada blanca de neu, més lluny, és el Pirineu. La Seu de Lleida marca el Sud. El dia és clar, net, fresc, i el Sol benigne. La tarda mansa.

Tothom parla del partit del Barça contra el Bayern de Munich (4-0 gloriós, m’expliquen). La crisi i les preocupacions semblen llunyanes. Una cigonya sobrevola l’era, i aterra a prop, i camina, senyoríssima, sobre l’alfals, atrafegada amb un borrall d’herbotes. Els nens juguen amunt i avall, xisclant, rient, xutant ben fort i espantant pardals amb les pilotes. Asseguts, els vells aprofiten el dia per rellegir els diaris que ja han llegit al matí; les dones parlen dels convidats que han de venir als àpats de demà, i fan recompte de plats i de coberts, res no ha de faltar, que serem colla, i tu quedes encarregat de passar a buscar la mona, que ja l’hem aparaulada de bon matí.

El gos s’ajeu sota els meus peus i espera pacientment que acabi aquestes ratlles. Sortirem a voltar abans no caigui el Sol, i ell es perdrà als herbassars, i tornarà enfangat i assedegat.

Demà el tiberi aplegarà famílies i amics i padrins i companys. I estarà la taula plena de gots, amb culets de ví negre, gots de cava, lladrucs festius, tassetes de cafè, plats bruts i xivarri de Soberano o Moscatell a dojo. La nena gran, amb el martell, trencarà la closca de xocolata de la mona amb terrabastall de crits. Setmana Santa.

Et in Arcadia ego.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s