Jacques el fatalista, i el seu amo

Comment s’étaient-ils rencontrés? Par hasard, comme tout le monde. Comment s’appelaient-ils? Que vous importe? D’où venaient-ils? Du lieu le plus prochain. Où allaient-ils? Est-ce que l’on sait où l’on va? Que disaient-ils? Le maître ne disait rien; et Jacques disait que son capitaine disait que tout ce qui nous arrive de bien et de mal ici-bas était écrit là-haut.

Amb aquest paràgraf s’obre Jacques le Fataliste, obra literaria i senyera d’en Diderot, un text de ficció (hem de gosar dir-li novel·la?) que es llegeix molt bé avui en dia: no ha pas envellit, ans al contrari. Aquesta obreta, sent com és un exponent d’allò més brillant que ens deixà el secle XVIII, sembla, a més, una lliçó per a qui vulgui saber fins on pot arribar la ficció.

Obra que és hereva de l’Sterne i el seu verborreic caballer de Shandy, té la no petita virtut d’ésser curta. És alhora un viatge de vuit dies d’un amo amb el seu lacai locuaç que no para d’explicar els seus amors, un compendi de disgressions divertides (anécdotes, contes encaixats dins el relat principal i fins una reflexió sobre la lascívia literaria) i un exemple planer de com, amb la paraula escrita, tot és possible i tot està per fer. Té la virtut suprema de mostrar, quan la novel·la tot just s’afiançava com a génere literari, que dins d’una obra així tot pot encabir-s’hi.

A tall d’exemple, permeteu-me que assenyalem la divertida i intel·ligent relació entre els quatre actors principals: un lacai que no para de xerrar, un amo que escolta pacientment, un narrador que dirigeix, intervé, que talla el bacallà com vol i… el lector. Aquest darrer, narratari últim de la historia, té una presència important, i el seu rol tendeix a eixir del rol habitual que en el joc literari se li reserva.

I tot per confirmar, al llarg de les 200 pàgines més o menys que dura el relat, que tant se val d’on venim, on anem, com ens hem conegut, quins noms tenim… com bé avancen les primeres línies que he citat a dalt.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s