Urgència de Llibertat

Mapa que mostra els moviments de la JNA (Exèrcit Nacional Iugoslau –federal)
a Eslovènia durant la breu Guerra de Secessió eslovena.

Salvador Sostres és un reaccionari de caire nacionalista (banda catalana) que publica unes columnes vitriòliques que acostumen a no tenir desperdici ni son de bon empassar per a tothom; fins fa poc publicava a l’Avui. El seu verb és afilat com pocs, i acostuma a fer mal. Se li ha de reconèixer, però, el mèrit de saber el que diu, de sentir ben fort dins seu el que sap després expressar amb contundència. I moltes de les idees que dissemina en els seus escrits van carregades de futur i alhora estan prenyadíssimes de la consciència del molt que queda per fer per tal d’assolir quelcom més que aquest estat de “quiero y no puedo”, aquesta pertinaç condició de ploramiques que tenim els catalans que mai semblem capaços de resoldre-s a posar-nos en marxa, volent sempre fer truites sense trencar les closques dels ous. En Sostres és un acèrrim lliberal, convergent confés, i feliç d’haver-se conegut. Jo, que no combrego amb ell, també estic content d’haver-lo descobert. Llegir-lo m’ajuda a relativitzar el meu relativisme; i em fonamenta algunes veritats que potser jo havia deixat de banda.

En Sostres té les coses clares, i se li ha d’agrair que les posi per escrit. Llegeixo el seu llibre Viatge de noces que és molt recomanable: és una iniciativa editorial sota la bandera d’Acontravent amb l’objectiu de recuperar el periodisme de peus a terra com s’acostumava a fer en els anys vint i trenta, amb el nostre heroi, en Josep Pla, com a referent. Lluny del país, durant el viatge de noces, en Sostres reflexiona i escriu: “Hi ha una inferioritat catalana, la de tots els que encara diuen que la independència és una utopia. Hi ha una inferioritat catalana, la de tots aquells que busquen l’encaix a Espanya en nom de la moderació i de la centralitat. Tots i cadascun dels problemes que tenim com a poble són culpa d’aquesta inferioritat d’esclaus.” Pica fort, en Sostres, ¿oi? I segueix així: “Els catalans perdérem el fonamental estatus d’home lliure entre tanta retòrica falsària de peix al cove i governabilitat. Hem patit un retrocés que no és polític, ni econòmic ni intelectual sinó de condició humana, i som aquesta inferioritat. Esclaus que hem interioritzat la nostra inferioritat i no sentim ja l’imperatiu, la urgència de la Llibertat.”

En Sostres, posant de relleu les condicions que ens han de dur a la rebel·lió, empeny a l’acció. Jo ara per ara prefereixo convidar a l’estudi.

Estudiem, per exemple, la secessió Eslovena, a principis dels noranta. La CIA americana, encabat del conflicte, edità un magnífic llibre on es recullen les lliçons d’aquelles guerres ferotges: Balkan battlegrounds es diu el llibre; i no sé pas si la Generalitat ja n’ha encarregat un exemplar. No crec pas. Potser li podríem demanar a na Carme Chacón, que segur que, com a ministra de defensa d’Espanya, el deu tenir a l’abast. Fóra bo estudiar la campanya prèvia de relacions públiques. La campanya prèvia informativa. Els moviments que es varen dur en previsió del que acabà passant… Hi ha molt a aprendre de la menys cruenta de les guerres balcàniques.

¿O potser queda encara molt de temps fins que s’aixequi clamorosa la nostra urgència de Llibertat? ¿O és que no ens haurem preparat prou bé, un cop s’aixequi? Tinc ganes de cridar: “Nois, noies: ¡no val a badar!”
 
Però també tinc ganes de convidar a l’estudi dels clàssics: Epicur recomanava renunciar a la política per viure feliços. La meva condició d’esclau del relativisme em condemna a la inacció, o potser és que em perdo en els llibres.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s